Ugrás a tartalomra

Uránváros képekben

Ády küldte be January 28, 2010 időpontban

Uránváros:
Pécs egyik nyugati városrésze, ahol egy olyan lakóövezet található, melyet az uránbányák megnyitása és üzemeltetése hívott életre. Uránváros Pécs második legnépesebb városrésze 25 000-es lakosságával.

A tervezést 1955-ben kezdték el, majd 1956-ban adták át az első lakóépületet. Az övezet fiatalabb része már az akkoriban újnak számító nagyszerkezetes panel házgyári technológiák felhasználásával épült. A városban felépült panelüzem (házgyár) elsősorban a szénmosó salakhegyének anyagát dolgozta fel.

A mély fekvésű sík terület a Szigeti külváros legelője volt, illetve egy részét katonai gyakorlótérként használták.1940-1956 között repülőtér céljait szolgálta ez a terület. 1956-ban kezdtek itt lakóházakat építeni az uránbánya dolgozói számára. Az új városrész tervezője Dénesy Ödön. Uránvárosban 1974 végéig 7350 lakás épült fel. A városrész ma is több tízezer embernek biztosít otthont.

Uránváros gazdag játszóterekben. A városrész területen két nagyobb parkszerű terület található, az egyik a Szilárd- Leó park és a Péchy Blanka tér. A háztömbök között többnyire szépen gondozott zöldterületek, ligetek találhatók, amelyek pozitívan járulnak hozzá a városképhez. F: wikipedia.org

 

Cím

Pécs
Esztergár Lajos utca
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok