Ugrás a tartalomra

Gencsapáti képek

multbanezo50 küldte be January 1, 2013 időpontban
Hely/kategóriák

Gencsapáti község Vas megyében, a Szombathelyi kistérségben. 1943-ban egyesítették Nagygencs (korábban Németgencs) és Gyöngyösapáti községeket.

Nagygencs neve a török genzs (= kincs) főnévből ered, feltételezések szerint egy Bulcsú horka kíséretében levő káliz néptöredék neve lehetett, melynek itt volt a szálláshelye.
Gyöngyösapáti neve onnan való, hogy a falu egykor apátsági birtok volt. Nevének előtagja a Gyöngyös-patak menti fekvésére utalt.

Gencset 1288-ban Gench, Apátit 1328-ban Apaty alakban említik először.

Gencs falu temploma a középkorban épült gótikus stílusban. Birtokosai Garai, a Jurisich, a Nádasdy, a Széchy és az Esterházy családok voltak.
A 16. században lakói evangélikusok lettek. 1655-ben templomában evangélikus zsinatot tartottak. Az 1674-es egyházlátagatáskor a templom már újra katolikus. A 17. században, majd 1880-ban a templomot átépítették.


Apáti birtokosai a Nádasdy, a Chemetey, a Batthyány és a Széchényi család voltak. A 16. században a Chemetey család épített itt várkastélyt, melyet az 1820-as évekban a Széchenyi család klasszicista stílusban építtetett át. A falu régi kápolnáját 1815-ben bontották le, helyére kőkeresztet állítottak. Mai templomát 1903-ban építették. A kastély utolsó birtokosa Apponyi Albert volt, 1935-től tiszti üdülő, ahol a második világháború alatt lengyel menekülteket szállásoltak el.

Forrás: wikipedia

Cím

Béke tér 3
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok