Ugrás a tartalomra

Mária Valéria telep

leguan küldte be June 17, 2012 időpontban
Hely/kategóriák

Az  I. világháború harcterein nagy számban megsebesült katona elhelyezésére nem volt elegendő a fővárosi közkórházak kapacitása, ezért már 1914 őszén ideiglenes barakk-kórház építését kezdték meg  a Külső-Ferencváros Kispest felé eső, Üllői út menti részén. Ez a terület korábban legelő volt, a Ferencvárosban az 1870-90-es években létesült marha- és sertésvágóhídakra érkező állatok ideiglenes elhelyezésére, majd szemétlerakó, de a közelben volt egy katonai gyakorló- és lőtér és a honvédségi kórház, ami indokolta a barakkok elhelyezését. Két éven belül 120 ideiglenes barakk létesült.  1916-ban a kórháztábort Mária Valéria  főhercegnőről nevezték el, aki rendszeresen jótékonysági akciókat szervezett a telepen. Még ebben az évben tíz újabb, ekkor már téglából készült barakk épült, majd 1918-ban még hat barakk épülete került átadásra.

A háborút követően a drámai budapesti lakáshiány csökkentésére e barakképítményeket 1919-1920  között átalakították szükséglakásokká. Az első időben 1033 egyszobás, komfort nélküli lakásban 8 ezer ember talált otthonra. Az 1930-as évek második felében a telep bővült, a lakások a száma 1940-ben már 1776. A telepen három, jól elkülöníthető rész alakult ki: délkeleten, a Határ út felé 54 fabarakkot téglaépületté alakítottak át (kislakásos telep), amely a József Attila lakótelep építésének idejében is sokáig fennállt. A telep középső része 80 fabarakkból állt, ahol a legnagyobb nyomor volt tapasztalható, s itt voltak a legrosszabbak az életkörülmények. A telep harmadik része az Ecseri útnál elhelyezkedő 16 nagyobb téglaépületből állt. 1927-ben a Székesfővárosi Mérnöki Hivatal engedélyezte, hogy a barakkok előtt, a lakások hosszának megfelelő, másfél méternél nem szélesebb területeket a lakók előkertként használatba vegyék. A kertek körülkerítése révén szűk utcák alakultak ki a barakksorok között. A komfortérzet  illúzióját a barakkok végén elhelyezett vécé és zuhanyzó adta meg végül.

A mai  József Attila lakótelep több ütemben, 1957-1967 és 1979-1981 között ezeknek a nyomortelepeknek a felszámolása után, illetve azok helyén épült fel.

Cím

József Attila lakótelep
Magyarország

Hosszúsági és széleségi fokok